Groene menukaart

Bekijk wat er allemaal te verdienen valt! 1 kg textiel = 1 punt

Een insectenhotel trekt nuttige insecten aan zoals o.a. bijen, lieveheersbeestjes, pissebedden. Deze insecten ondersteunen de biodiversiteit, wat de basis vormt voor de ecologische balans in de natuur.

2. Vergroeningselementen

Een voedselbosje (minibos van zo’n 200 m2) stimuleert de biodiversiteit van jouw schoolplein ende omgeving. Het minibos bestaat uit verschillende bomen en planten. De diversiteit aan groen biedt insecten en vogels een veilige plek om te verstoppen en/of zich voort te planten. Het Tiny Forest brengt natuurbeleving dichterbij en kan gebruikt worden voor buitenlessen.

Een regenton vangt regenwater op. Het regenwater kan op drogere dagen gebruikt worden om het groen op het schoolplein extra te bewateren. Hebben jullie al een aantal vergroeningselementen aangelegd op het plein? Dan is de regenton daar een mooie toevoeging op. Door het water op te vangen wordt ook het riool minder belast. De regenton is een kunststof vat van 200L.‍

De plantenbak van tegels wordt gemaakt van hergebruikt materiaal, wat bijvoorbeeld van jullie eigen schoolplein kan komen. De tegels zoals op de foto te zien zijn uit het schoolplein gehaald en hebben een nieuwe bestemming gekregen in de plantenbak. Daar waar de tegels eruit zijn gehaald, is er vergroening voor in de plaats gekomen. De plantenbak kan zowel op gazon als op verharding geplaatst worden.‍‍

Groenten zien groeien is net als de ontwikkeling die kinderen doormaken prachtig, maar vergeet ze geen aandacht te geven! De moestuin is erg populair op het schoolplein. De kinderen leren over de herkomst van hun groenten.Kinderen kunnen het proces van zaadje tot plant op de voet te volgen. Tuinkers, tuinbonen, slasoorten, peentjes, uien, snijbiet, radijs, kruiden en aardbeien zijn voorbeelden van makkelijke groenten voor in de moestuin.‍‍

De wadi helpt tegen wateroverlast en droogte. Naast de functionele toevoeging van de wadi kun je er ook een speelelement van maken, door er bijvoorbeeld een bruggetje overheen te bouwen of stapstenen in te realiseren. Door de wadi te voorzien van een speciaal zadenmengsel, zullen er bijzondere planten in de wadi gaan groeien.

Een geveltuin is een smalle strook met fleurige bloeiende beplanting langs de gevel van het schoolgebouw. In deze langwerpige strook kun je diverse soorten beplanting toepassen. De geveltuin neemt niet veel plek in maar geeft wel een mooi effect. Aan de hand van de ligging van de geveltuin kunnen wij samen met jullie bepalen welke planten we toepassen.

Door de gevel van het schoolgebouw met groen te bekleden wordt het aangezicht van de school verandert. De groene wand heeft wel even de tijd nodig (1-2 jaar) om volledig tot zijn recht te komen. Door middel van staaldraden klimmen de planten omhoog. idverde Realisatie kijkt naar de eigenschappen van de klimplanten. Zo zorgen we er voor dat de gevel niet aangetast kan worden. In onze visie kan een groene wand niet ontbreken op een groen schoolplein.

Bomen, maar ook heesters en planten leveren direct speelmateriaal op. Denk aan takjes, bladeren, uitgevallen bloemen en beukennootjes. Voor kinderen is het natuurlijk altijd interessant om met natuurlijke materialen nieuwe spelletjes te verzinnen.

Een heester is een struiksoort, welke veel verschillende soorten kent. Op basis van de standplaats zal idverde een voorstel doen welke heesters er op het schoolplein geplant kunnen worden.Beplanting op een schoolplein zorgt voor een fijne atmosfeer, seizoenbeleving, kleur engeur.

Niets zo leuk als vlinders op het schoolplein! Vlinders mogen natuurlijk niet ontbreken op een groen schoolplein. Vlinders zijn prachtig om te zien door de vele kleuren en vormen waarin ze verschijnen. De planten die vlinders aantrekken zijn net als de vlinders ook heel kleurig! Het is niet alleen de kleur en het soort plant wat bepaald of er vlinders op af komen, de locatie is net zo belangrijk. Vlinders houden bijvoorbeeld niet van wind, dus moet de plant op een beschutte plek staan met weinig wind.

Niet iedereen wordt enthousiast van het toepassen van gras, omdat het regelmatig maaien van het gras voor scholen veelal niet haalbaar is. Het is uiteraard ook mogelijk om het langer te laten groeien zodat het maar een paar keer per jaar gemaaid hoeft te worden. Andere alternatieven zijn het in planten van delen met stevige grassen of beloopbare vaste planten of het inzaaien van klavers.

Een heester is een struiksoort, welke veel verschillende soorten kent. Op basis van de standplaats zal idverde een voorstel doen welke heesters er op het schoolplein geplant kunnen worden.Beplanting op een schoolplein zorgt voor een fijne atmosfeer, seizoenbeleving, kleur engeur.

3. Speel aanleidingen

Het waterspel is een soort goot in de verharding welke er voor zorgt dat het hemelwater zichtbaar wordt afgevoerd. Het waterspel kan gecombineerd worden met een wadi zodat het water geïnfiltreerd kan worden in de wadi. Door het gebruik van verschillende soorten verharding krijgt het waterspel een speels uiterlijk.

Het belevingspad wordt ook wel het blote voeten pad genoemd en zit vol ontdekkingen. Het pad heeft verschillende typen ondergronden, planten en verstopplekken. Het liefst realiseren we het belevingspad tussen het groen.

Kinderen kunnen hun beleving loslaten in en rondom de wilgenteentunnel. Denk aan een theekransje of verstoppertje spelen, maar ook erdoorheen rennen. Het is een levende tunnel die bestaat uit gevlochten wilgenteentakken. Een Wilgenteentunnel is leuk voor jong en oud. Voor de kleinste is de groene tunnel spannend, maar door de open structuur niet eng.

Een speelheuvel met kruipbuis in een speeltuin of op het schoolplein is divers te gebruiken. Kinderen kunnen erdoorheen kruipen, zich verstoppen, over de heuvel heen rennen of er vanaf rollen.

De stapstammen staan vast in de grond. We kunnen ze ook los leveren zodat de kinderen er zelf mee aan de gang kunnen. Dit levert geregeld hele leuke speelparcours op.

Bewegen is goed voor de ontwikkeling van een kind. De afwisseling tussen de schoolse activiteiten en fysiek actief bezig zijn vormen een mooie aanvulling op elkaar. Een schoolplein dat kinderen uitdaagt om op verschillende manieren te bewegen zoals klauteren, kruipen, balanceren en springen, leert een kind zijn eigen grenzen te vinden. Het verleggen van die grenzen en het om leren gaan met risico’s zijn onmisbare elementen van het opgroeien. De ontwikkeling van de motoriek wordt sterk gestimuleerd doordat er veel verschillende fysieke vaardigheden aangesproken worden.

Om zandkoekjes te bakken heb je natuurlijk wel het juiste aanrecht nodig! En wat is nou mooier dan een natuurlijke zithoek gemaakt van boomstammen, daar worden de ‘’koekjes’’ extra lekker van.‍

Bokje springen, erop zitten, je erachter verstoppen, erop gaan staan, er zijn veel verschillendemanieren te bedenken hoe je een zwerfkei kan gebruiken. Een zwerfkei is daarom onmisbaar op een groen schoolplein.Je kunt de zwerfkei ook leuk combineren met andere speelaanleidingen waardoor er een soort balanceer- of springparcours ontstaat. De zwerfkeien kunnen ook in water worden gerealiseerd.‍