Biodiversiteit

Biodiversiteit

Biodiversiteit betekent letterlijk variatie (“diversiteit”) van leven (“bio”). In de natuur is alles met elkaar verbonden, of afhankelijk van al het andere. Planten hebben bijvoorbeeld zonlicht, regen en een gezonde bodem vol voedingsstoffen nodig. Insecten zoals bijen en mieren voeden zich met planten. Insecten helpen de planten ook om zaden te maken door stuifmeel van bloem naar bloem te brengen. Dieren zoals herten, konijnen en sprinkhanen eten de planten ook. En hun poep geeft voedingsstoffen terug aan de bodem, waardoor het een gezonde plek wordt voor planten om te groeien. Gezonde ecosystemen hebben een gezonde balans van levende wezens nodig.

In de grote steden, waar we veel huizen en kantoren bouwen geven we de natuur vaak te weinig aandacht. We mogen wel zeggen dat we daardoor de balans van de biodiversiteit zijn kwijtgeraakt. Om de balans weer terug te brengen moeten we de natuur een beetje helpen. En jullie kunnen daar een grote rol in spelen!

Op een groen schoolplein kunnen vogels, vlinders, egels en tal van insecten hun voedsel en beschutting vinden. Door te kiezen voor de juiste bloemen en planten komen de dieren vanzelf. Hoe meer variatie in planten en struiken, hoe meer ook natuur en milieu worden geholpen. Daarmee neemt de biodiversiteit in de stad weer toe. Daarnaast is zo’n schoolplein voor kinderen extra leuk om te ontdekken.